scroll
Blog

5 amerykańskich przepisów na Święta

Chciałbyś, aby chociaż jedno danie na Twoim wigilijnym stole było w stylu amerykańskim? Znajdziesz tutaj 5 przepisów, dzięki którym na Twoim stole zagości amerykański duch świąt Bożego Narodzenia.
szynka_pieczona_usa

1. PIECZONA MIODOWA SZYNKA (Honey Baked Ham)

Amerykanie spożywają szynkę w trochę inny sposób niż Europejczycy, a mianowicie podają ją w całości. Święta zaczynają się od plastra lub dwóch zapiekanych w miodzie szynek z chrupiącymi, przypalonymi, lepkimi brzegami!
Idealna szynka na świąteczny stół.szynka_pieczona_usa

przygotowanie:15 min
gotowanie: 1h15min
czas całkowity: 1h30min

SKŁADNIKI:
• 4-5 kg upieczonej szynki
• 1/3 szklanki soku z ananasa
• 1 szklanka miodu
• ¼ szklanki brązowego miodu
• ¼ szklanki niesolonego masła
• ¼ szklanki goździków

 

JAK PRZYGOTOWAĆ:
1. Nastawić piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Usuń z szybki wszelkie plastikowe opakowanie lub siatkę. Odetnij skórkę i wyrzuć ją.
Szynkę odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.
2. Wyłóż blachę lub naczynie folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
3. Za pomocą ostrego noża narysuj wzór diamentu o szerokości 2,5 cm. na całej szynce. Włóż goździki w środek każdego diamentu.
4. Umieść szynkę na blasze do pieczenia; wlej sok ananasowy na blachę i przykryj szynkę dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia i piecz przez 15 minut.
5. W międzyczasie podgrzej masło w małym garnku lub patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni. Dodaj miód i brązowy cukier, mieszając, aż brązowy cukier całkowicie się rozpuści (około 2 minut).
6. Zmniejsz ogień i duś do lekkiego zgęstnienia, a następnie odstaw i ostudź do letniej temperatury. (glazura powinna mieć konsystencję miodu o temperaturze pokojowej).
7. Po 15 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij szynkę z piekarnika i zwiększ temperaturę piekarnika do 220 ° C.
Zdejmij folie lub papier do pieczenia z szynki i wlej 1/3 polewy na całą szynkę, wcierając między kawałki, aby równomiernie ją pokryło. Wróć do piekarnika i piecz przez 15 minut bez przykrycia.
8. Wyjmij z piekarnika, posmaruj kolejną warstwę polewy i kilkoma sokami z patelni i powtórz ponownie po 15 minutach pieczenia, aż utworzy się ciemnobrązowa skórka (łącznie około 30 minut). Aby dodać głębi smaku, wymieszaj kilka soków z szynki razem z polewą w garnku, dzięki czemu będzie wystarczająco rzadka do smarowania.
9. Jeśli Twoja skórka jest nadal różowa po sugerowanym czasie pieczenia, włącz brojlera (lub grill w piekarniku) i pozwól mu się opiekać przez 2-5 minut, uważając na to, aby nie przypalił się od cukru. Odstaw szynkę na 10-15 minut przed pokrojeniem.

 

2. AJERKONIAK (EGG NOG)

Serwowany na gorąco słodki napój o kremowej konsystencji przygotowywany na bazie surowych żółtek oraz mleka. Napój doprawia się wanilią, cynamonem, miodem lub gałką muszkatołową. Egg nog często bywa podawany jako drink alkoholowy – z rumem, whiskey albo brandy.

przygotowanie: 15 minut
gotowanie: 10 minut
czas całkowity: 25 minut

SKŁADNIKI:
• 6 dużych świeżych jajek
• 1 szklanka granulowanego cukru
• 2 szklanki mleka
• 1 szklanka smietany 30%
• opcjonalnie od ½ do 1 ½ rumu, koniaku lub mieszanki
• świeżo starta gałka muszkatołowa do podania

JAK PRZYGOTOWAĆ:

1. Oddziel jajka, umieszczając żółtka w średniej misce, a białka w dużej misce. Przykryj białka i wstaw do lodówki, aż będą potrzebne.
2. Ubij żółtka z cukrem: Dodaj cukier do żółtek i ubijaj ręcznie lub mikserem, aż mieszanina będzie gładka, kremowa i rozjaśniona do cytrynowożółtego koloru.
3. Ubij mleko, śmietanę i likier (jeśli używasz): Dodaj mleko, śmietanę , likier i wymieszaj.
4. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Im więcej dodasz trunku, tym dłużej będzie on trwały – bezalkoholowy ajerkoniak należy spożyć w ciągu 1 dnia;
ajerkoniak z 1/2 do 1 szklanki likieru wystarczy na kilka dni;
a ajerkoniak z 1 1/2 szklanki likieru utrzyma się przez kilka tygodni i będzie dalej dojrzewać i gęstnieć całkiem ładnie.
(Jeśli dojrzewa dłużej niż kilka dni, przenieś ajerkoniak do szczelnego szklanego pojemnika lub słoika).
5. Tuż przed podaniem ubij zarezerwowane białka w mikserze, aż z białek utworzą sztywne szczyty.
6. Przełóż ubite białka do miski z ajerkoniakiem i delikatnie złóż lub wymieszaj białka z podstawą – dzięki temu ajerkoniak będzie miał piankową, wyjątkowo kremową konsystencję. Część białek również unosi się na wierzch, jak pianka do cappuccino.
7. Przenieś ajerkoniak do dzbanka lub miski na poncz. Podawaj w pojedynczych szklankach z posypką z gałki muszkatołowej.

 

3. TŁUCZONE MAŚLANE ZIEMNIAKI (Butter smashed potatoes)

Domowe puree ziemniaczane, lekkie, kremowe i łatwe do wykonania. To, co sprawia, że to najlepsze tłuczone ziemniaki to mleko w połączeniu z ziołami dającymi idealny aromat.

mashed_potatoes

SKŁADNIKI:
• 2 kg obranych ziemniaków
• 1 łyżka soli koszernej
• 1 ½ szklanki mleka
• 3 gałązki tymianku (opcjonalnie)
• 2 liście laurowe
• ¾ szklanki niesolonego masła

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Ziemniaki przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj sól i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, ale nie będą nasycone ani kruche, 20–25 minut (gotowanie prowadzi do podmokłych kawałków).
Odcedź ziemniaki, zachowując ½ szklanki wody, jeśli przygotowujesz ziemniaki z wyprzedzeniem. Wrzuć ziemniaki do garnka i ustaw na małym ogniu. Delikatnie mieszaj do wyschnięcia, około 1 minuty.
W międzyczasie w małym rondelku na średnim ogniu podgrzej mleko, gałązki tymianku, jeśli chcesz, liście laurowe i szklanki masła, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia.
Przełóż gorące ziemniaki przez durszlak do dużej miski
Usuń zioła z ciepłej mieszanki mlecznej; odrzucać. Stopniowo dodawaj masę mleczną do ziemniaków, energicznie mieszając drewnianą łyżką do połączenia i uzyskania gładkości; dopraw solą i pieprzem.
Podawaj puree ziemniaczane z kilkoma kawałkami masła na wierzchu.

Ziemniaki można zrobić 4 godziny wcześniej. Przełóż przez durszlak do dużego garnka i przykryj. Tuż przed podaniem podgrzej na małym ogniu,

4. GRAVY (Sos pieczeniowym)

To sos pieczeniowy podawany do pieczeni, ziemniaków lub ryżu. Do jego sporządzenia używa się naturalnych wywarów mięsnych lub kostek bulionowych. Króluje on wśród Amerykanów na świątecznym stole jako dodatek do mięsnych potraw.

czas całkowity: ok 30 min

SKŁADNIKI:
• 55 gram masła niesolonego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 4 małe cebule
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka cukru
• 200 ml czerwonego wina
• 600 ml bulionu wołowego;’

JAK PRZYGOTOWAĆ
1. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Pokrój drobno cebulę oraz posiekaj czosnek. Wrzuć pokrojone składniki i gotuj na małym ogniu ok 4 minut, od czasu do czasu mieszamy.
2. Następnie dodaj cukier, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia ok. 2 minuty.
3. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj czerwone wino. po ok 1 min dodaj bulion wołowy.
4. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

 

5. BROWNIE (Ciasto czekoladowe)

Ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru wypieku. Uwielbiany deser przez większość Amerykanów. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy.

brownie_usa

czas całkowity: 40 minut

SKŁADNIKI:
• 250 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 75 g rodzynek (opcjonalnie)
• 50 g orzechów laskowych
• 80 g kakao
• 70 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 300 g cukru
• 4 jajka
• do dekoracji: biały lukier, posiekane pistacje

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Roztop masło i czekolade na parze. Do stopionej masy dodaj rodzynki i orzechy.(opcjonalnie)
W oddzielnej misce połącz kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko to wymieszaj z roztopioną wcześniej masą czekoladową.
Roztrzep jajka i wymieszaj je z ciastem. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blachy.
Brownie piecz około 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe ciasto ostudź i pokrój w romby. Udekoruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami.
Podczas pieczenia nie sprawdzaj stopnia upieczenia ciasta patyczkiem, ponieważ brownie w środku powinno się lekko ciągnąć i być wilgotne.

Wesołych Świąt i przepysznie zastawionego stołu życzy Camp America!